Pulut Panggang Ekspress


hye all...

disebabkan bulan puasa pun dah nak dekat, 
so me nak share resipi pulut panggang / pulut udang ekspress ni wif u0ls yg xbrape pro (like me)
 n tringin nak buat tuk mkn senirik..
nak buat juadah buka puasa pun ok xyah beli....hehe..
simple sgt...
lets check it 0ut!!...
^_^


++ PULUT PANGGANG ++
sumber: umi_e

BAHAN
4 cawan - Beras Pulut
4 cawan - Santan
Garam - secukupnya
Serunding Daging - secukupnya
(lebih kurang dalam 1mangkuk)
beberapa helai - Daun Pandan
Daun Pisang - secukupnya
(dalam 4keping lebar pelepah pisang)

CARA
1. Cuci beras pulut dengan air suam
2. Masukkan santan + garam + daun pandan
3. Tutup dan masukkan dalam microwave - tekat kat 'rice' atau set sekitar 15min 
(kacau setiap 5min supaya pulut masak rata)
4. Bersihkan daun pisang dan layarkan atas api kemudian dipotong panjang 
agak2 dlm 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan 
sapukan sedikit magerin diatasnya.
5. Ambil 2 sudu pulut dan letak atas daun pisang
6. Ambil 1-2 sudu makan serunding daging dan letak di tengah2 pulut td
7. Tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
8. Gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dgn lidi/stapler dihujungnya
9. Letak atas api, kuali leper dan balik2kan hingga garing
10. selesaii suda...boleh la dimakan panas2...bestttt!!

simple kan??...hehe

SELAMAT MENCUBA
^_^

**  more recipes coming up next, 
      sempena Ramadhan Al-Mubarak yg bakal tiba....

2 comments:

senandung semalam said...

sedap...
best2...

♥t!fana^crEw♥ said...

thnx senandung :)

♥♥«--- My Recipe World --»♥♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP