Fruit Tartlet

salam..
oke all...
today me mau share ini resipi sama u'ols...
senang giler....seyes ckp..
hehe...xla senang sgt2...
agak rumit...tp agak syiok ooo...hehe
oke2....sape2 yg nk try bole try....
lets check-it 0ut~

++ FRUIT TARTLET ++
sumber : mat gebu + k.julia


BAHAN PASTRY
(dlm 60bji)
250 g butter
125 g gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
440 g tepung gandum

CARA
1- pukul butter dan telur sampai gebu
2- tambah telur dan esen vanilla dan pukul hingga sebati
3- masukkan tepung sedikit demi sedikit
(jgn risau, doh agak lembut supaya senang nk mencanai dlm acuan)
4- sapukan butter pada acuan supaya doh yg dah dimasak tak melekat
5- tekan dok pada acuan..jangan terlalu tebal sbb doh akan naik sedikit setelah dibakar
6- bakar pada suhu 200'C selama 12 hingga 15 minit atau hingga kekuningan..
dan sejukkan


BAHAN KRIM PASTRY
(dlm 30 biji)
300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum *
20 g tepung jagung *
(* disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega/marjerin

CARA
1- panaskan susu sehingga menjadi suam dan matikan api
2- di dalam bekas yg lain, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak
dan kacau menggunakan wisk hingga berkrim
3- tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang
4- tenggekkan bekas(boil-up) berisi adunan tadi atas air mendidih
dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin
5- matikan api dan masukkan esen vanilla dan mentega..kacau hingga sebati
6- alihkan kedalam bekas yg bertutup rapat dan tutup rapat..


BAHAN LAIN2
coklat cair/masak secukupnya
buah-buahan segar (ikut kegemaran masing2)
jem apricot atau piping jelly (kalau suka)

CARA SETERUSNYA
1- keluarkan kulit tart yg dah sejuk tadi dan sapukan bahagian dalam tart
dengan coklat masakan/cair dan biar kering seketika..
2- paipkan dengan krim pastry tadi..byk atau sikit bergantung pd kehendak masing2
3- susun buah-buahan segar mengikut kreativiti masing2..



tak kira buah2an tempatan mahupun import..
boleh juga disapu permukaan buah2an td dgn
jem apricot atau piping jelly utk nmpak lebih berkilat..
(sorry fruit tart yg ni tak taruk sbb takde...huhuhuuu)


so, slamat mencubaaaaaa...
hehe...

^_^


5 comments:

Mimie.Candy Cane said...

aihhh...x boleh jadi ni..nak kena beli oven nih..

♥«mrs.M!ê.Sh!ñ0da»♥ said...

mimie,
ahaks...bli jgn x bli...;p

NUR FATIMAH said...

makcik mmg tgh t'tggu resipi fruit tart ni..tgk kt majalah complicated sgt..malas nk cuba..dpt resepi ni..lps ni msti cuba..

[[~R*i*Y*s*E*s*L*a*D*y~ ]] said...

huhu...sedapnyer..
kene try ni...

farahnas irina said...

ermmm... bules ker i buat nih???
rasa cam x conpident pulok...

♥♥«--- My Recipe World --»♥♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP