Tuna Puff


yup another express recipe to those yg xbyk masa...
tuna puff recipe..hehehh..
senang dibuat sedap dimakan, 
nak pulak time panas2 lepas masak...fuhhhh...
no need to uli2 or wuts eva..
what u need is juz the 'puff pastry'...

telah membuat ni haritu..
lets check it out~
^_^


++ TUNA PUFF ++
sumber : skyblue

BAHAN
2 keping Puff Pastry
1 tin Tuna (ketulan dlm minyak/air)
1 biji Bawang Besar (dicincang)
1/2 cawan Jagung dan Kacang Peas (dlm tin/frozen)
(atau boleh juga gunakan mix vege ikut selera masing2)
2 sudu besar Mayonnaise
sedikit Garam dan Lada Hitam
1 biji Telur (dipukul dgn sedikit susu segar)

CARA
1. buangkan minyak/air di dalam tin, tuangkan tuna ke dalam magkuk besar.
2. masukkan bawang besar yg dicincang, jagung dan kacang peas, mayonnaise,
garam dan lada hitam. Kacau hingga rata dan ketepikan.
3. Puff Pastry di potong dan dibahagikan kepada 6 keping.
4. Isikan 1 sudu besar tuna ke atas pastry. Lipatkan pastry dan
tutup hujungnya dengan garfu. Ulang sampai habis.
(** if anda confuse, normally kat blkg plastic puff pastry tu ada tunjuk cara2 potong/lipat)
5. Sapukan puff dengan telur. Bakar puff pada suhu 200'C selama 20 minit.

selesai sudaa...
sgt simple n sesuai tuk minum petang jugee...;)

~~SELAMAT MENCUBA~~
^_^

2 comments:

Wanita Mutalib said...

wow..will try dis weekend heee..

salam kenal :p

[~R*i*Y*s*E*s*L*a*D*y~] said...

sedapnyer..leh buat buka puasa ni..
huh..susahnyer nak masuk blog makcik sorg ni..asyik tukar jer..anyway thks singgah kat blog i..huhu..sadis la x dpt tgk blog havoc u lg..aduss..

♥♥«--- My Recipe World --»♥♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP