memandangkan cuaca di serata dunia skarang ni amatlah panas
so me nak share Resipi Honeydew Sengaut ni with u0ls..
sangat simple, pantas dan nyamann..
sesuai juga dijadikan juadah tuk minum berbuka puasa...
sangattt sedapppppp~
so, lets check-it out..
++ HONEYDEW SENGAUT ++
sumber : aeeda78
BAHAN
1 biji - Tembikai Susu (Honeydew)
1 tin - Susu Cair Ideal Milk
1/2 tin kecil - Susu Pekat (klu honeydew anda dah manis, guna 1/4 tin susu je)
Manik Sagu (Sego Pearls) - ikut suka
suku dari Tembikai Susu dipotong dadu (kecil2) - ikut suka
CARA
1. Potong honeydew untuk dimasukkan ke dalam blender. Tapi jangan lupa tinggalkan suku tembikai untuk ditabur didalam jus tu nanti (potong kecil)..kalau ada extra lg bagus..
2. Masukkan honeydew + susu cair + susu pekat ke dalam blender. Blend kan. Selesai blend, masukkan ia ke dalam bekas dan ketepikan.
3. Didihkan air di dalam periuk yang berasingan. Lepas tu, masukkan sego pearls. (jangan terlalu lama takut sagu jadi hancur dan likat)
4. Kacau sebentar dan kalau manik tu dah nampak mcm transparent, angkat dan tapiskan. Cuci sepintas lalu dengan aliran air paip (air sejuk).
5. Masukkan manik sagu ke dalam bekas yg berisi honeydew yg telah di'blend' itu tadi.
6. Akhir sekali, campak lah isi honeydew extra yg telah dipotong kecil itu td. boleh juga letakkan beberapa ketulan ais utk bg lebih sejuk dan nyaman...ataupun sejukkan dulu untuk kepuasan maxima...hehee
**resipi asal taruk 1 tin jagung ligo sekali...tp me tak masukkan coz nnt feel honeydew hilang...hehe
sekiannn...
SELAMAT MENCUBA!!
^_^
No comments:
Post a Comment