Hotouch Pizza Heart

Heheeee...memandangkan skrng ni mood puasa...m0od masak n makan menjadik2..haha...so mari kita lihat lagik ape yg jadik kat dapur kit0rank smlm...hahaaa...ala...biasa ar tu...bulan2 macam ni la tingin nak makan ni la itu la...tp sayangnyee kat sini talak bole beli sesuke suki hati...
:Onion36:

so apalagi...jom jenguk ape ade kat dapur tuh...hahaaa...


:Monkey08:
yee anak2...harini cekgu nak ajar anak2 cara camne nak masak menu2 ala2 pizza-hut...dan menu kali ni sayep bg nama 'Hot0uch Pizza-Heart'..kenape hotouch??..sbb dia ade pedas2 sket..ngeh ngehh...



++ H0touch Pizza Heart ++

BAHAN DOUGH  500 g - tepung gandum
1 sudu besar - yis (mauripan)
1 sudu besar - tepung susu
1 sudu besar - gula
1 sudu teh - garam
1 subu besar - oregano
2 sudu besar - minyak zaitun
1 cawan air ( boleh tambah kalau tak cukup)


**Bahan-bahan di atas dicampurkan dan diuli. Kemudian biarkan dough tu naik sendiri.
BAHAN  (layer sos) 3 sudu besar - sos tomato
1 sudu besar - sos cili
1 sudu besar - gula
1 sudu teh - garam
1 cawan - air (kurang pun takpe)
1 sudu - tepung jagung (bancuh dengan air)

CARA
Bahan-bahan diatas dicampurkan dan diletak atas api. 
Tak perlu bubuh minyak. Kacau sampai agak likat.

** Layer sos ini untuk disapukan di atas dough sebelum diletak topping yang lain 
supaya pizza berasa juicy dan tak rasa kering.


BAHAN
(topping & sos) Minyak
1-2 sudu besar - serbuk cili (jika xmau pedas kurangkn)
1 sudu teh - garam
1 sudu besar - gula
2 sudu besar - sos tomato
1 sudu besar - sos cili
sedikit Oregano
** Untuk bahan-bahan topping terpulang pada anda. Boleh letak daging ayam cincang, sausage, seafood, nenas, cili capsicum, mozarella cheese, etc..tp me taruk byk2..baru cedapp..n terangkat..haha

CARA
Mula-mula tumis dulu kesemua bahan-bahan diatas, 
kemudian baru masukkan bahan-bahan daging.
** pesanan cikgu memasak tu : selepas sapu layer sos pada dough , taburkan sedikit cheese atau mayonise supaya ia dapat memegang topping2 tadi so masa kita gigit dia tak jatuh-jatuh..selepas bubuh topping, taburkan lagi cheese mozarella tu.


emm pizza ni boleh dpt dlm 2-3 keping..mengikut saiz anda nak mcm mane..
:Onion17:
**selamat mencuba...lalalalaaa.... **

2 comments:

silent said...

susu tepung apa yg nak digunakan ya?

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

[silent]
susu tepung jenis apa2 pun boleh...klu takde juz bancuh susu cair dgn air untuk buat doh tu...:D
gud luck..;)

♥♥«--- My Recipe World --»♥♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP