Pada sesape yg tanye resepi ni haritu,
nahh amek ni resepi..huhu...slamat mencubaaa..=p...
ni pun baru je blajar aritu...huhuuuu..=p
++ TIRAMISU CAKE ++
Sumber: hasil belajar dr k.julia
BAHAN
(Sponge kek)
4 biji - telur
115 g - gula kastor
100 g - tepung gandum
15 g - tepung jagung
25 g - butter di cairkan
CARA
115 g - gula kastor
100 g - tepung gandum
15 g - tepung jagung
25 g - butter di cairkan
CARA
1. Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh
2. Masukkan tepung gandum dan tpg jagung y telah di ayak berselang dgn butter y telah di cairkan.
3. Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C
BAHAN
(Cream filling) serbuk koko - secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
Coklat masakan - yang diparut secukupnya untuk hiasan
350 ml - bancuhan nescafe
(1 sudu besar - nescafe dan 350ml - air panas)
350 ml - bancuhan nescafe
(1 sudu besar - nescafe dan 350ml - air panas)
300 ml - whipping cream
50 g - gula kastor
3 x 250g(paket) - mascarpone cheese
CARA
50 g - gula kastor
3 x 250g(paket) - mascarpone cheese
CARA
1. Pukul whipping cream dan gula sampai gebu, kemudian masukkan cheese. ketepikan.
2 .Potong cake kpd 3 bhgian, pd lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab
2 .Potong cake kpd 3 bhgian, pd lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab
3. Ratakan filing dan dust kan dgn serbuk koko
4. Letak lapisan kedua dan ulang letak bancuhan kopi, filling dan dusting
5. Pada lapisan terakhir pun sama. sapukan fiiling ke seluruh bahgian kek dan taburkan dengan coklat masakan y siap diparut, simpn dlm peti 3/4 jam
6. Sedia untuk di makan..
Selamat mencuba!!
^_^
Selamat mencuba!!
^_^
1 comment:
mascarpone cheese nih setahu saya agak mahal kan? bley guna cheese lain x?
Post a Comment