Homemade Fried Chicken

Salam all...

sory coz da lama tak ber'update blog resipi ku ini
me agak bz and takde experiment resipi terbaru yg bole di share wif uols
huhuu...


entry kali ni me nak share resipi dengan tips skali
macam mana nak buat 'homemade fried chicken' ni
last entry me ada tunjuk my 'homemade fried chicken' ni
but me tak letak resipi die sbb ingatkan takda org nak try..hehe
so, atas permintaan beberapa org yg meng'request nakkan
resipi mcm mana nak buat 'homemade fried chicken' ni

bahan2 n cara2 dia sangat mudah
pada sesiapa yg nak try buat senirik or berada di luar negara
yg susah nak carik KFC halal..
anda tak perlu kuatir lagi mana nak mkn KFC
bole buat senirik...lagi jimat n berbaloi...huhu..
so, lets try it~!



++ HOMEMADE FRIED CHICKEN ++


BAHAN
Tepung gandum - ½ kilo
Serbuk kari ayam - ½ cwn
Serbuk cili - 3 sudu teh (klau nak pedas blh tambah lagi)
Serbuk lada sulah - 3 sudu teh
Serbuk penaik - 2 sudu teh
Garam - secukup rasa
Gula - sedikit
**(boleh buat 2-3 bancuhan klu nak msk byk.. jika ada lebih boleh disimpan)

CARA
Gaul sebati kesemua bahan-bahan tersebut..
kemudian boleh lah digaul bersama ayam dan goreng..
rujuk tips dibawah utk cara2 menggoreng


TIPS PENYEDIAAN AYAM SUPAYA MENJADI CRISPY
- sediakan bekas tepung besar utk menggaul ayam supaya senang menggaul
- sediakan air sejuk bersama penapis utk rendaman ayam
- goreng menggunakan deepfryer (if takde, guna periuk n minyak yg byk)
- pada suhu 180'C


1. Mula-mula masukkan beberapa ketul ayam ke dalam tepung. (4-6 ketul) lebih elok asingkan tulang n isi supaya senang.
2. setelah itu gaulkan ayam sebyk 10 kali secara melintang dan menegak.
3. ambil 2 ketul ayam dan pegang kiri kanan dan ketuk sedikit supaya
tepung rata dan yg berlebihan jatuh.
4. masukkan ayam tadi kedalam bekas penapis dan ulang langkah 3 sehingga
semua ayam dalam tepung td habis
5. setelah itu pegang penapis dan masukkan ke dalam air sejuk perlahan-lahan
dan rendam selama 10 saat
6. kemudian tos dan angkat penapis perlahan-lahan supaya tepung tak lekang
7. masukkan semula ke dalam tepung tadi
8. gaul dan ramas ayam-ayam tadi 10 kali secara melintang dan menegak
(ni proses penentuan nak bg ayam nampak crispy)
9. kemudian bolehlah ulang langkah 3 dan masukkan ke dalam minyak yg panas (180'C)

TIPS
- untuk ayam daging masak selama 10 – 15 minit
- untuk ayam tulang 5 – 8 minit
- drumstick – 12 minit or masak lama sedikit sbb kalau tak, darah akan keluar lepas diangkat

p/s - tips kat atas nmpak macam panjang...tp tak la rumit pun...klu try buat baru tau..
me terangkan secara detail supaya uols sumer dpt result umphhh and boleh membanggakan
diri anda nnt..huhu..

~~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~~


11 comments:

LANtai mop said...

oo mcm nie ker hoo....da nak abis blaja baru tau...huuu

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

[LANtai mop]
huhuuu...rugi lah anda...;p

hans said...

okay...
leh try dkt umah nih

Fly said...

hehe saya nak suruh wife saya watlah :)

DatinDiaries said...

wah....cantik betul blog ni....dan resepi2 nya pun sedap2...

Donut said...

saya: seyeskah anda penah masak neh?

owner: mestilah!!ko ingat aku tak terer??

saya:owh..pandai anda..

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

[Fly]
ahakss..buat jgn tak buat...ngeeee..;D

[DatinDiaries]
hehee..mecehhhhhh...;D

[Donut]
adehhh...;p

nik awin said...

er..nak tnya sikit...takpe ke tak boh telur?
ingatkan kene celup ayam dalam telur..baru tepung tu lekat?

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

[nik awin]
tak pee...mmg tak perlu guna telur pun...if ikut btol2 tips tu, gerenti 200% jadi...hiksss...;D

FEXAN_MY said...

sedap nyerrrr... yummy.... ayam kfc tueee.... kalo daging lembu cam ner nak wat crispy gak....?? bleh tlg x?n

Ibudania said...

Awak...terima kasih diatas resepinya..sedap sungguh..
..selamat tinggal KCC!

♥♥«--- My Recipe World --»♥♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP