Sesape yang rase-rase nak try buat lasagna ni boleh la try...
boleh la kalau nak kalahkan lasagna pizzahut or dave deli...hehee...
ni kitorang buat weekend haritu...alang-alang tak de buat pepe...
.heheee...sedap tak?....klu nak tau sedap or tak, cube la sendrik..
huhuuuuu....:p
++ LASAGNA ++
BAHAN A
1 bungkus (225 gr) - Kulit Lasagna kering, siap beli
1 sdm - Margarine
½ sdt - garam
Air secukupnya , untuk merebus
(Kalau dapat beli lasagna instant
lagi senang tak payah nak merebus)
BAHAN B
(Sos Daging)
2 sdm - Margarine
2 biji - Bawang Putih, cincang halus
1 biji - Bawang Bombay, cincang halus
500 gr - Daging cincang
250 gr - Tomato, kupas, parut
300 gr - Sos Tomato dalam botolan
100 cc - Air
3 blok - kiub maggi lembu
1 sdt - Oregano bubuk
½ sdt - Garam,
½ sdm - Gula pasir
BAHAN C
(Sos Putih)
50 gr - Margarine
50 gr - Tepung gandum
400 cc - Susu Cair Evaporated
100 cc - Air
125 gr - Keju Cheddar parut
1 blok - kiub maggi lembu
¼ sdt - serbuk lada putih
¼ sdt - serbuk buah pala
CARA
Panaskan air hingga mendidih, tambahkan margarine dan garam,rebus kulit lasagna kering hingga masak. Angkat. Toskan.
Sos Daging
1. Panaskan margarine, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga masak.
2. Tambahkan tomato parut dan sos tomato dan air. Bubuhi daging lembu MAGGI kiub, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih dan mengental.
Sos Putih
1. Panaskan margarine, masukkan tepong, kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, MAGGI® kiub, serbok lada putih serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.
PENYEDIAAN
1. Siapkan bekas tahan panas yang sudah disapu margarin,
susun kulit lasagna pada dasar bekas.
2. Ratakan ½ bagian sos daging diatasnya dan ½ bagian sos keju.
Susun kembali kulit lasagna diatasnya.
3. Kerjakan satu lapis lagi dengan sisa sos daging dan sos keju.
4. Taburi atasnya dengan campuran keju
cheddar dan keju mozarella parut diatasnya.
5. Panggang dengan panas oven 180°C
hingga kuning kecoklatan (± 40 minit).
6. Angkat. Sajikan panas.
Selamat Mencuba!!
^_^
3 comments:
urghh!!! aku benci blog kau, membuatkan perut aku ber "kruk2"... dan terus ingin melihat2 entry sebelum sebelum nyer.. arghh~!!!
[saya]
huhuuuuuu....yeahhhh hidup untuk mkn...mkn utk hidup...ngeeeeeeeeeeeeeeeee...;D
Ingin dicuba, tp bila ye?
Post a Comment